3 Ağustos 2013 Cumartesi

Evde Ekonomik Lamba Kullanın

Yenilenen teknolojiler sayesinde lamba ve aydınlatma sektörü de ciddi değişimlere uğramıştır. Yeni nesil teknolojiyle birlikte enerji tasarruflu lambalar günümüzde popülerliğini iyice kazanmıştır. Eski akkor lambalar bu yeni nesil enerji tasarruflu lambaların yanında tabiri yerindeyse sönük kalmaya başlamıştır.




Gelelim enerji tasarruflu lamba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler;

  1. Tasarruflu lambalar da aynı piller gibi kimyasal ( Civa ) içeriğe sahiptir. Eğer ki kullanım sırasında kırılır veya atık duruma geldiklerin de tehlikeli olmaktadırlar ve derhal hiçbir yerle temas ettirmeden karton ve ya kağıt parçasıyla toplanıp evden uzaklaştırılmalıdır. 
  2. Kırılmış olan lambanın atıklarını toplamak için ıslak bir kağıt veya bant yardımıyla yere saçılan civa toplanmalı ve teninizle temas edilmemesi önemle vurgulanmaktadır.
  3. Toplanan civa ağzı kilitli bir poşetle ( Örneğin çıt çıtlı buzdolabı poşeti ) toplanmalı ve çevreye duyarlı davranılıp atık toplama merkezine götürülmesi yetkililerce vurgulanmaktadır.
  4. Yetkililer, 20 Watt bir tasarruf ampulünün 45 - 50 cm yakınlıkta 210 Volt/Metre Elektromanyetik Dalga - elektromanyetik radyasyon ışıtmakta olduğunu söylemektedirler. Düşünülmesi gereken bir rakam olarak kayda geçmektedir.



    Enerji tasarruflu lambanın yararları;

    1. Elektrik tüketiminin %80'ini ışığa çeviren ampullerdir. Bu özellikleriyle de elektrik sarfiyatında gözle görülür azalmalar olmaktadır.
    2. Enerji tasarruflu ampuller diğer akkor ampullere göre yaklaşık 10 kat daha pahalıdır. Fakat yaşam ömrü olarak ta akkor lambalardan yaklaşık olarak 15 kat fazla süreye sahiptirler.


    Sonuç olarak enerji tasarruflu lamba doğru kullanıldığı takdirde ekonomik olarak sizlere katkı sağlayacaktır. Fakat yukarıda açıkladığım dikkat edilmesi gereken konulara uymanızı şiddetle tavsiye ederim.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder