14 Eylül 2013 Cumartesi

Gıdaları nasıl taze tutarız? | Taze Gıdanın Yararları

Mutfağınızdaki gıdaları uzun süre bozulmadan tüketebilmek için birçok yöntem var. Hem taze ve sağlıklı besinler tüketebilir hem de mutfağınızdaki gereksiz gıda israfından kurtulabilirsiniz.



Böceklenme sorunuyla karşı karşıya kalınan gıdalardan biri Un: Unun böceklenmesini önlemek için un kavanozunun içine bir adet defne yaprağı koyabilirsiniz.
Balık, tavuk, et gibi yiyecekleri daha sonra tüketmeyi düşündüğünüzde satın aldıktan en geç 2 saat içinde derin dondurucuya koymalısınız.

Kuruyemiş ve cips gibi atıştırmalık çerezlerin bayatlamamsı için poşetlerin ağzını mandallayarak hava girmesini önleyebilirsiniz böylece tazeliklerini korurlar.
Yağları ışıktan uzak, karanlık bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin, yoksa bir süre sonra tadları acılaşmaya başlar.

Baharatların bulunduğu yerler , kötü kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar; serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmalıdır.
Kahvenin zamanla tadı bozulur. Bunu engellemek için kahve kavanozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz.

Ekmeklerin küflenmemesi için (2 gün içinde tüketmeyecekseniz) naylon bir poşetle buzdolabına koymalısınız.
Bakliyatlarınızı kuru ve serin bir ortamda, cam kavanoz içinde veya bez torbalarda saklamalısınız.
Kavanozun yada torbanın içine bir iki diş sarımsak atarsanız, bakliyatlarınızın kurtlanmasını da önlemiş olursunuz.

Akşamdan kalmış yemeklerinizi buzdolabında uzun süre saklamak için hiç hava geçirmeyen, özel plastik kapları tercih edebilirsiniz. Yada kabın üzerini streç filmle kaplamak da aynı görevi görüyor.
Bal kavanozunu serin ve karanlık bir yerde saklamak şekerlenmesini önlemeniz için basit bir yöntemdir.

Meyve ve sebzeleri saklarken birkaç yerden deliği olan naylon poşet içinde buzdolabında saklamalısınız.
Yeni pişirdiğiniz kurabiyelerinizin bayatlamaması için hava almayan teneke kutuda yada plastik kapta saklayınız. (kabın içine bir kaç dilim elma koyarsanız kurabiyeleriniz uzun süre taze kalır.)

Soğan, patates, sarımsak gibi yiyecekleri kuru erzak dolaplarında değil, serin ve karanlık bir mekanda, sepette yada kendi filelerinde saklamanızda fayda var. Çünkü ışık gördükleri takdirde, filizlenmeye ve çürümeye başlarlar.
Konserve kutularını açtıktan sonra içindekileri bekletmeden tüketmelisiniz. Fazla gelen miktarı ise cam kavanoza aktarıp, buzdolabına koyabilirsiniz.

Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz. 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabilirsiniz.
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin. Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir. Bu bezelyeleri bir gün soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder