18 Nisan 2014 Cuma

Güzel ütü yapmanın sırları

Ütü yapmak
Ütü yapmak herzaman çok zahmetli olmuştur. Halbuki bazı püf noktalarına dikkat ettikten sonra hem zamandan kazanacaksınız hemde daha uzun süre ütüsü bozulmayan kıyafetleriniz olacak. Aşağıda yazılanlara dikkat ederseniz sıkıntılı ütü yapma işlemini tamamladıktan sonra ortaya harika ve jilet gibi elbiseler yapabilirsiniz.

Ütü yaparken hiçbir zaman dairesel hareketler kullanmayın. Zira kumaşı esnetip uzatabilirsiniz. Elbiselerinizi boyuna ütüleyin ve kırışıklıklarınızı buhar püskürterek yok edin.

Ütü yaparken uzatma kablosu kullanmak zorundaysanız, 12 amperlik kablo kullanın. Daha düşük amperdekiler aşırı ısınabilir ve yangın çıkarabilir.

Masa örtüsü veyahut perde gibi büyük parçaları ütülediğinizde ütü masasının yanına sandalye yerleştirin ve ütülediğiniz bölümü sandalyenin üzerine dikkatlice yerleştirin. Ayrı olarak büyük parçaları havluyla kaplanmış bir masanın üstünde de ütüleyebilirsiniz. Ancak masanızın buhardan ve yüksek sıcaklıktan etkilenmeyeceğinden emin olun.

Kırışıklıkların tamamiyle kaybolması için ütüyü bitirdikten sonra elbiseleri birkaç saat bekletin.

Hassas kumaşları pamuk bir kumaş, mendil ya da tülbent ile ütüleyin. Ayrı olarak bu elbiselerin parlamasını önlemek için tersinden ütüleyin.

Elbiselerinizi en düşük ve en yüksek sıcaklık gerektiren türlerine göre ayırın. İpekleri ve sentetik elbiseleri düşük ve orta ısıda, yünleri orta ısıda, pamuk ile ketenleri ise yüksek sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Doğru ısının ayarlanması ehemmiyetlidir, bu yüzden ütünün ısısını değiştirdikten sonra birkaç dakika ısının ayarlanması için bekleyin.

Pileli bir etek ya da kumaş ütülerken alttan bastırın. Önce pilelerin iç bölümü sonra dışını ütüleyin. Pileleri buhar püskürterek ayarlayın. 
 
Sıkıntı çekmeden jilet gibi ütülenmiş elbiselerinize hayran kalacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder