10 Nisan 2014 Perşembe

Hızlı okuma yöntemleri

Yapılan araştırmalara göre bir talebenin uyanık kaldığı vaktin %80’ini okuyarak ve öğrenerek geçirdiği belirlemiş. Yeniden bir yöneticinin iş saatleri içinde günün 2-3 saatini mail, döküman, data vs. Okuyarak geçirdiği saptamış. Bu kadar çok vakit harcadığımız ve bizi süreki geliştiren bu yeteneği daha iyi yapmamız gerektiği çok açık. Sizde bu yeteneği kolayca öğrenerek yaşantınızca istediğiniz istikamette bir çok şeyi değiştirebilirsiniz.

Bir yöneticinin günde en az iki saat mail, doküman, not, evrak, rapor okuyarak geçirdiğini biliyor muydunuz? Bu müddeti asgari yarı yarıya dahi azaltsanız artan verimliliğin ve işgücünün müesseseye katkısı kuşkusuz tartışılmaz. Bir yöneticinin mevcut kapasitesini etkin bir şekilde kullanabilmesi için dakikada 500 kelime ve üzeri okuması gerekiyor.

hızlı okuma teknikleri

Okuma alışkanlığı olan bir kişinin dakikada okuyabildiği kelime sayısı 150-250 kelime aralığında değişir. Oysa dakikadaki okuma kapasitemiz 1000-1200 kelimedir. Başka bir deyişle biz dakikada 1000-1200 kelime okuyabilir, anlayabilir ve idrak edebiliriz. İlköğretim 5. Sınıftan itibaren talebelerimizin 150-250 kelime aralığına erişmiş olması gerekir. Daha aşağıda ise talebelerimiz mevcut kapasitelerini kullanamadıkları için ya olabileceklerinden daha başarısız, veyahut ders başında çok zaman kaybediyor oluyorlar. Bu tekniği öğrenen tüm talebelerimiz aslında önceden yavaş okuduklarını, hızlı okuma dediğimiz programın normal kapasitelerine uygun okuma şekli olduğundan natürel okuma şekillerine erişmiş olduklarını söylüyorlar.

Her okumanın kritik noktası, okumadan önce okuyacağınız metini hangi bilgileri almak istediğinizi bilmekten geçer. Hedefiniz okuyacağınız metinin tartıştığı konunun yalnızca yapısını öğrenmekse, konuya yalnızca bir göz gezdirmek yeter. Tartışılan konunun tüm ayrıntılarını idrak etmek istiyorsanız, bu sefer parçaya bir göz gezdirmek yetmez, hiçbir şeyi atlamadan tam okuma yapmalısınız. Bu teknikler size yalnızca hızlı okuma maharetlerini kazandırmakla kalmayıp, değişik okuma çeşitlerini de öğreterek emelinize uygun şekilde okumayı ve öğrenmeyi öğretecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder